Hyvässä saunassa ilmanvaihto toimii

Täydellisessä saunassa on viihtyisä tunnelma ja hyvät löylyt. Löylyistä pystyy nauttimaan pitkään, ilman tunnetta hapen loppumisesta. Olennainen osa onnistunutta saunakokemusta onkin toimiva ilmanvaihto. Löylyä lyödessä saunoja jaksaa nauttia lämmöstä, sillä löylyn mukana saunaan kulkeutuu happipitoista ja raikasta ilmaa.

Kuten muissakin asuintiloissa, myös saunassa oikein järjestetty ilmanvaihto on tärkeä tekijä niin tilojen kunnossa pysymisen kuin niiden mukavuudenkin kannalta.

Saunan ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota useammastakin syystä: ensinnäkin kostea tila vaatii toimivaa ilmanvaihtoa kuivuakseen hyvin käyttökertojen välillä. Toisekseen hyvä ilmanvaihto kruunaa löylynautinnon, kun löylyjen mukana saunaan virtaa hapekasta ilmaa ja hikinen ilma poistuu. Puusaunassa hyvä ilmanvaihto myös tehostaa puiden puhdasta palamista.

Kukapa haluaisi rentoutua tunkkaisessa saunassa, jossa happi tuntuu loppuvan ja löylyttely väsyttää? Saunan ilmanvaihdon voi onneksi laittaa kuntoon helposti ja pienellä rahalla.

Ilmanvaihto pitää koko saunarakennuksen kunnossa.Ilmanvaihto pitää koko saunarakennuksen kunnossa.

Saunan ilmanvaihdossa venttiilien paikalla on väliä

Löylyhuoneessa tulee olla korvausilmaventtiili sekä poistoilmaventtiili.

Korvausilmaventtiilistä löylyhuoneeseen virtaa raitista ilmaa. Löylyjen aikana se tuo saunojalle happea, saunomisen loputtua kuivaa tilan ja pitää sen raikkaana saunakertojen välillä. Oikea paikka korvausilmaventtiilille on noin 40 – 50 cm kiukaan yläpuolella, joko sen takana tai sivulla. Näin löylyä lyödessä mukaan tarttuu happipitoista ja raitista ilmaa.

Vanhemmissa saunoissa korvausilmaventtiilin näkee sijoitetun alas, jopa lattiatasolle. Ajatuksena on ollut tuoda ilmaa puukiukaalle. Alas sijoitettu korvausilmaventtiili viilentää suotta lattiaa ja aiheuttaa lattialämmitteisissä tiloissa lisälämmityksen tarvetta. Kun tuloilma saadaan osaksi ilmankiertoa, saunan lattian ja katonrajan lämpötilaerot pienenevät.

Poistoilmaventtiilin oikea paikka on mahdollisimman kaukana korvausilmaventtiilistä. Ikkunatuuletus sopii saunalle hetkellisesti saunomisen päätteeksi – jatkuvaksi ilmanvaihdon korvaajaksi ei ikkunasta ole.

Toimiva ilmanvaihto pitää saunan kunnossa

Löylyhuoneen ilmanvaihdon tulee olla jatkuvasti toiminnassa. Harmillisen usein korvausilmaventtiili väännetään kiinni saunomisen päätteeksi. Tällöin saunan kuivuminen hidastuu ja pahimmassa tapauksessa saunaan alkaa muodostua tunkkainen haju. Jos venttiiliä ei avata edes saunomisen ajaksi, on hyvistä, hapekkaista löylyistä turha haaveilla.

Jatkuvasti toimiva ilmanvaihto on edellytys myös saunan kunnossa pysymiselle. Toimiva ilmanvaihto varmistaa, että ylimääräinen kosteus haihtuu ja rakenteet kuivuvat saunakertojen välillä. Puutteellinen ilmanvaihto voi aiheuttaa saunaan lahovaurioita, mikä tarkoittaakin jo isomman remontin tarvetta.

Katso verkkokaupan kevättarjoukset!

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Saunanautinnon yksi tärkeimpiä tekijöitä on toimiva ilmanvaihto.Saunanautinnon yksi tärkeimpiä tekijöitä on toimiva ilmanvaihto.

Automaattisesti säätyvä Velco-venttiili sopii saunaan

Saunan korvausilmaventtiileinä käytetään usein metallisia lautasventtiileitä. Ongelmana on, että ne väännetään kiinni, jolloin ilma ei vaihdu. Metalliventtiili myös helposti kondensoi vettä, jolloin seinään jää valumajälkiä.

Parempi ratkaisu on automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä Velco-korvausilmaventtiili varustettuna Filtrete-suodattimella. Velco-venttiilissä on termostaatti, joka säätelee lautasen avausta sopivaksi +10°C- -5°C välillä. Käsisäädön voi unohtaa ja sauna odottaa löylyttelijää aina raikkaan tuoksuisena.

Vanhan venttiilin korvaaminen Velco-venttiilillä käy helposti. Uuden läpiviennin tekeminen on sekin yksinkertainen toimenpide.

Velco-venttiileiden taustalla on suomalainen perheyritys Terveysilma Oy, joka on myynyt automaattisesti säätyviä venttiileitä jo lähes 30 vuotta. Vanhimmatkin Velco-venttiilit toimivat yhä. Velco-venttiileitä ja Filtrete-suodattimia löydät hyvin varustetuista rautakaupoista sekä useista nettikaupoista.

Hyviä löylyjä!

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Venttiilit tarjouksessa

Nyt on venttiilien asennusaika! Hanki venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta kampanjahintaan!

Esimerkiksi Velco-korvausilmaventtiili (VLR 100), Filtrete-suodattimella nyt 95 euroa (norm. 114,80 euroa). Lisäetuna yli 150 euron ostokset ilman toimituskuluja! Tarjoukset voimassa 3.11.2019 asti.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

 
Päivitetty
16.10.2019